Μυθολογία
Πάμε να ταξιδέψουμε στη πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας, στη γη που πήρε το όνομά της από τους Μάγνητες, τους απογόνους του θεού των ανέμων Αιόλου και τολμηρούς θαλασσοπόρους της εποχής. Οι Μάγνητες πήραν το όνομά τους από τον Μάγνη, εγγονό του Δευκαλίωνα, βασιλιά της Θεσσαλίας, μοναδικού επιζώντα του κατακλυσμού του Δία και «πατέρα» των Ελλήνων. Σύμφωνα με την μυθολογία η Μαγνησία συνδέεται με το Βασίλειο του Πελία, του βασιλιά των Φερών Αδμήτου και της συζύγου του τελευταίου, Άλκηστης που θυσίασε τη ζωή της για να σώσει τον σύζυγό της και αποτέλεσε σύμβολο της συζυγικής πίστης.
Το τοπίο αλλάζει και πάμε στα ορεινά. Το βουνό της Μαγνησίας το λατρεμένο, κατάφυτο και μαγευτικό Πήλιο που κερδίζει τον επισκέπτη καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου είναι γνωστό και ως βουνό των Κενταύρων. Οι Κένταυροι ήταν μυθολογικά όντα που από την μέση και πάνω είχαν μορφή ανθρώπων ενώ από την μέση και κάτω είχαν την μορφή αλόγων. Με χαρακτήρα πρωτόγονο και φιλήδονο και άγριο ζούσαν εντός των σπηλιών και κυνηγούσαν άγρια ζώα. Είναι ευρύτερα γνωστοί λόγω της συχνής απεικόνισης της Κενταυρομαχίας στους διακόσμους των αρχαίων ελληνικών ναών. Η Κενταυρομαχία ήταν η εξολόθρευση των Κενταύρων, που μεθυσμένοι κατά τον γάμο του βασιλιά των Λαπιθών, Πειρίθου με την Ιπποδάμεια επιχείρησαν να κλέψουν τη νύφη και τις άλλες γυναίκες και να τις βιάσουν. Η συχνή απεικόνιση της Κενταυρομαχίας από τους αρχαίους Έλληνες δεν είναι διόλου τυχαία καθώς η εξολόθρευσή τους συμβόλιζε την επικράτηση του ανθρωπίνου πολιτισμού ενάντια στα πρωτόγονα και ζωώδη ένστικτα.
Ένας από τους Κενταύρους, ο Χείρωνας σχετίζεται με την πιο γνωστή και αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους μυθολογική ιστορία της Μαγνησίας, που δεν είναι άλλη από την Αργοναυτική εκστρατεία. Ο σοφός και ειρηνικός δάσκαλος Χείρων, γιος του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας υπήρξε γνώστης της φύσης, των τεχνών, των βοτάνων και της ιατρικής, της μουσικής, της αστρολογίας και της μαντικής. Ζούσε σε μία σπηλιά στο Πήλιο, ήταν παιδαγωγός πολλών ηρώων μεταξύ των οποίων ο θεός της ιατρικής Ασκληπιός, ο πρωταγωνιστής της Ιλιάδας Αχιλλέας και ο Ιάσονας. Τον τελευταίο άφησε ο πατέρας του Αίσονας στον Χείρωνα να τον προστατέψει και να τον παιδαγωγήσει, διωγμένος από το αδερφό του και σφετεριστή του θρόνου του, Πελία. Ο ενήλικος Ιάσονας θέλησε να γυρίσει στην Ιωλκό και να αντιμετωπίσει τον θείο του αποκαθιστώντας την αδικία. Επέστρεψε λοιπόν μονοσάνδαλος αφού έχασε το ένα του σανδάλι περνώντας από τον ορμητικό ποταμό Άναυρο στην Ιωλκό. Όταν τον αντίκρισε ο Πελίας θορυβήθηκε καθώς είχε λάβει χρησμό να φυλάγεται από κάποιο μονοσάνδαλο που θα του πάρει τον θρόνο. Για να τον αποφύγει και να διατηρήσει την εξουσία του υποσχέθηκε να του παραδώσει το θρόνο με την προϋπόθεση ότι θα του έφερνε από την Κολχίδα το χρυσόμαλλο δέρας. Στην Ιωλκό λοιπόν συγκεντρώθηκαν οι πιο ξακουστοί και γενναίοι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας και με αρχηγό τον Ιάσονα και μέσο του την «Αργώ» ξεκίνησαν το μεγαλεπήβολο ταξίδι τους για την πλούσια πόλη του Ευξείνου Πόντου.
Η Μαγνησία συνδέεται φυσικά και με τη γνωστή και αγαπητή σε όλους ιστορία των γάμων του Πηλέα, γιου του βασιλιά της Αίγινας Αιακού, βασιλιά των Μυρμιδόνων και πατέρα του Αχιλλέα με μητέρα τη Νηρηίδα Θέτιδα. Στον γάμο του Πηλέα η απρόσκλητη από τους θεούς θεά της διχόνοιας Έριδα άφησε θυμωμένη ένα χρυσό μήλο, το γνωστό «μήλον της Έριδος» με την επιγραφή «τη καλλίστη» δηλαδή στην ομορφότερη σπέρνοντας στις παρευρισκόμενες θεές την διχόνοια για το ποια θα το κρατούσε. Ο γιος του Πριάμου Πάρης ήταν αυτός που διάλεξε ο Δίας για να αποφασίσει σε ποια θα δοθεί το μήλο έχοντας να διαλέξει ανάμεσα στην Ήρα, την Αθηνά και την Αφροδίτη. Για να τον πείσουν η καθεμία ξεχωριστά να την επιλέξει την ίδια, του πρόσφεραν κάποια ανταλλάγματα. Η Ήρα του έταξε ότι θα τον κάνει τον πιο δυνατό ανάμεσα στους ανθρώπους, η Αθηνά τον πιο σοφό και πιο αξιόμαχο και η Αφροδίτη ότι θα του δώσει για νύφη την πιο όμορφη Ελληνίδα και συγκεκριμένα την Ελένη. Ο νέος της Τροίας επέλεξε το «δώρο» της Αφροδίτης και έδωσε σε εκείνη το μήλο.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί η σχέση της Μαγνησίας με τον Εύμηλο, γιο του Αδμήτου, τους άλλους αρχηγούς των μαγνησιώτικων πόλεων που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο και τον Φιλοκτήτη, τον μόνο άνθρωπο που τόλμησε να ανάψει την πυρά για να καεί ο Ηρακλής. Ο ημίθεος για να τον ευχαριστήσει του χάρισε το τόξο του και τα δηλητηριασμένα βέλη του χάρη στα οποία σκότωσε πολλούς Τρώες κατά τη συμμετοχή του στον Τρωικό πόλεμο, μεταξύ άλλων και τον Πάρη. Επισκεφθείτε την Μαγνησία λοιπόν και ίσως αυτό το ταξίδι να αποτελέσει το εφαλτήριο για τα μικρά και μεγάλα, πραγματικά ή πνευματικά, επόμενα ταξίδια σας!