Από την Ιωλκό… στο Βόλο
Αν θέλετε να επισκεφθείτε έναν τόπο με ιστορία, έναν τόπο όλο μυρωδιές, γεύσεις, κίνηση, ζωή, τέχνη τότε ετοιμάστε τις βαλίτσες σας για τον Βόλο.
Σε περίοπτη θέση ανάμεσα στον Παγασητικό κόλπο και το Πήλιο όρος δεσπόζει η πόλη του Βόλου ή Γόλου, η μητρόπολη του τσίπουρου με γλυκάνισο. Το όνομά της το πήρε είτε από τον τρόπο και τον τόπο που ρίχνουν οι ψαράδες τα δίχτυα τους είτε από την λέξη «Γόλος» με την οποία επίσης ήταν γνωστή επί Τουρκοκρατίας που είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει διοικητήριο. Σε κάθε περίπτωση ο Βόλος υπήρξε τόπος ψαράδων, βίωσε τις σλαβικές επιδρομές του 6ου αι. μ.Χ. και ήταν σημαντικό διοικητικό και εμπορικό κέντρο.
Κλείστε τα μάτια σας και βρεθείτε για λίγο στο πλευρό του Ιάσονα και των συντρόφων του πριν αποπλεύσουν από την Ιωλκό για να πάρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας. Συναντήστε αργότερα τον Δημήτριο Πολιορκητή, τον επίγονο του Μέγα Αλέξανδρου και ιδρυτή της Δημητριάδας στον πρώιμο 3o αιώνα π.Χ. Προσπεράστε τα χρόνια του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας όταν η πόλη μειώθηκε σε έκταση περιοριζόμενη σε ένα μόνο κάστρο, όπως μας ενημερώνουν οι περιηγητές και μεταφερθείτε στο 1881 όταν η Θεσσαλία απελευθερώθηκε και μαζί με την απελευθέρωση ξεκίνησε η «χρυσή εποχή»: νέο λιμάνι, νέες σιδηροδρομικές γραμμές προς την Αθήνα και τα πανέμορφα χωριά του Πηλίου (1890 κ.ε.), νέες βιομηχανίες.
Σταθείτε για λίγο εκεί να δείτε όλα τα σιδηρουργεία, τα μηχανουργεία, τις καπνοβιομηχανίες, όλες αυτές τις βιομηχανικές μονάδες που απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος του βολιώτικου ανθρώπινου δυναμικού. Μείνετε λίγο ακόμα εκεί να δείτε τον ερχομό των Μικρασιατών προσφύγων που ανανέωσαν την δυναμική της πόλης και καθιέρωσαν χάρη στα διαλείμματα τους από την δουλειά το μεσημέρι, μία λατρεμένη συνήθεια που έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν της πόλης και ίσως για πολλούς το συνώνυμό της. Γιατί χάρη στους πρόσφυγες η συνήθεια του τσίπουρου και του μεζέ έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Βολιωτών και το γευστικό δέλεαρ των επισκεπτών.
Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία μετά το '60 παραμερίστηκε, τα κτήρια της παρέμειναν. Μέσα στη δεκαετία του ’80 άρχισαν να στεγάζουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δημοτικές εταιρείες, αθλητικούς χώρους και χώρους των τεχνών, επισκέψιμους ως σήμερα για το κοινό.
Ο Βόλος παρά τις όποιες δυσκολίες πάντοτε απέπνεε ζωή και υγεία συνάμα με την οικονομική ευμάρεια. Η πόλη μπορούσε να επιβιώνει και να εκμεταλλεύεται στο έπακρο ό, τι διέθετε. Από τα πεντανόστιμα φρούτα της μαγνησιακής γης, τα θεραπευτικά βότανα του βουνού των Κενταύρων, τα κάστανα, τις ελιές, τα εκλεκτά ψάρια του Παγασητικού κόλπου μέχρι τα ίδια της τα πρόσωπα. Διότι ο Βόλος μπορεί να καμαρώνει ως η γενέτειρα πολλών καλλιτεχνών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, της μουσικής …
Τι άλλο περιμένετε για να περάσετε μια βόλτα από το Βόλο, να γνωρίσετε την ιστορία του και να γευτείτε και να απολαύσετε το πλήθος των εμπειριών που μπορεί να σας προσφέρει; Όποτε και αν κάνετε αυτήν την έξυπνη επιλογή, η πόλη θα είναι πάντα ζωηρή με όλα της τα πρόσωπα, ακαταμάχητη με όλες της τις γεύσεις, μαγευτική με όλα της τα αρώματα και πάνω από όλα, έτοιμη να ικανοποιήσει τα θέλω κάθε ταξιδιώτη!