Ζαγορά
Αν βρεθείτε ποτέ στο μαγευτικό Πήλιο μη παραλείψετε να επισκεφθείτε την Ζαγορά. Στα 46 χλμ. βορειοανατολικά από τον Βόλο, σε υψόμετρο 500 μ. με θέα προς το Αιγαίο αποτελεί ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου. Κατά τον 17ο και 18ο αι. ανήκε στις τέσσερις σπουδαιότερες πόλεις της Θεσσαλίας καθώς γνώρισε ακμή από τη μεταξουργία, τις βιοτεχνίες υφασμάτων, τα βαφεία, την ξυλογλυπτική και το εμπόριο. Αποτελείται από τέσσερις συνοικίες: Αγία Παρασκευή, Αγία Κυριακή, Άγιο Γεώργιο και Άγιο Σωτήρα. Τα σπίτια της περιτριγυρίζονται από πράσινο, ενώ συχνά μέσα στις αυλές τους περνούν νερά από τα ρυάκια που κυλούν δίπλα στον δρόμο.
Τα αρχοντικά της Ζαγοράς, χρονολογημένα από την περίοδο της μεγάλης ακμής της βρίσκονται εντός ενός δάσους οπωροφόρων δέντρων και σχηματίζουν ένα καμβά της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Ξεχωρίζουν αυτά του Κωνσταντινίδη, του Παπαστάθη κ.α. ενώ τα περισσότερα εξ αυτών είναι πέτρινα, τριώροφα και διακοσμημένα με πολύχρωμα ζωγραφιστά ψευδοπαράθυρα κάτω από το γείσο της στέγης.
Μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Ελληνομουσείο, την Σχολή του Ρήγα, όπου φοίτησε ο Ρήγας Βελεστινλής, ο μετέπειτα πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Καλλίνικος Δ΄, ο κληρικός και λόγιος Άνθιμος Γαζής και οι λόγιοι Γρηγόριος Κωνσταντάς και Δανιήλ Φιλιππίδης. Χτισμένο μέσα σε ένα πυκνό δάσος καστανιάς είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής στο οποίο δεσπόζει η μαρμάρινη επιγραφή που προτρέπει τον επισκέπτη να σταθεί ευλαβικά, μπροστά στο κτίσμα που μαθήτευσε ο Ρήγας. Έπειτα, άξια επίσκεψης είναι η ιδρυθείσα από το 1760 Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς στην οποία δώρισε ο Καλλίνικος 35 χειρόγραφους κώδικες και εκατοντάδες βιβλία, ενώ εμπλουτίστηκε από τον Ζαγοριανό έμπορο στο Άμστερνταμ, Ιωάννη Πρίγκο.
Άλλα αξιοθέατα αποτελούν η βασιλική με πηλιορείτικα στοιχεία του Αγίου Γεωργίου, του 1765 όπου ξεχωρίζουν το δεσποτικό, ο άμβωνας και το τέμπλο, όλα εξαιρετικής τέχνης, ξυλόγλυπτα και επιχρυσωμένα · η Αγία Παρασκευή, οικοδόμημα του 18ου αι. του Ηπειρώτη μάστορα Δήμου Ζαπανιώτη· οι εκκλησίες : Αγίου Δημητρίου, Αγίας Κυριακής, Αγίου Νικολάου και Προφήτη Ηλία, όλες τους με ξυλοσκάλιστα τέμπλα και εξαιρετικές τοιχογραφίες και οι μαρμαρένιες βρύσες του "Δεσπότη" και του "Κράλλη", κατασκευασμένες στα μέσα του 18ου αιώνα.
Χάρη στην ιδιαίτερη φυσική της ομορφιά και στο ένδοξο παρελθόν της η Ζαγορά αποτελεί μία από τις πιο άριστα οργανωμένες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας με πολλά ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες. Χαρείτε λοιπόν αυτό το θέρετρο απόλυτης χαλάρωσης, αυτό το γραφικό ησυχαστήριο που δελεάζει όχι μόνο για την ομορφιά του αλλά και για τις γαστρονομικές του εκπλήξεις. Γευτείτε σπετζοφάι, πηλιορείτικες πίτες και φυσικά τα υπέροχα γλυκά, τα περισσότερα βασισμένα στο μήλο, το πεντανόστιμο σήμα κατατεθέν της Ζαγοράς, που αποτελεί και το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής.
Χειμώνα ή καλοκαίρι αλλά και όλο τον χρόνο μία επίσκεψη στην Ζαγορά θα σας συναρπάσει!