Μηλιές
Ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στο Πήλιο είναι οι Μηλιές, που βρίσκονται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Βόλου. Το πανέμορφο αυτό χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια από τις κατάφυτες πλαγιές του βουνού των Κενταύρων και σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 250 μετρά στη γειτονιά του σιδηροδρομικού σταθμού μέχρι 450 μέτρα στο υψηλότερο σημείο.
Οι Μηλιές είναι ένα παλιό κεφαλοχώρι με μακρά ιστορία. Λέγεται ότι οι ιδρυτές του χωριού ήταν κάτοικοι των Μηλεών Ευβοίας, οι οποίοι εγκατέλειψαν το χωριό τους για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των πειρατών. Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο το χωρίο χτίστηκε σε τέτοιο σημείο ώστε να μην είναι ορατό από τη θάλασσα.
Ιδιαίτερη πατρίδα τριών από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, του Άνθιμου Γαζή, του Γρηγόριου Κωνσταντά και του Δανιήλ Φιλιππίδη, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μαγνησίας και του Ελληνικού Έθνους γενικότερα. Η «Σχολή των Μηλεών» ή «Ψυχής Άκος» (θεραπεία ψυχής) όπως ονομάστηκε από τους ιδρυτές της, αποτέλεσε σημαντική πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.
Η εικόνα του χωριού θα σε μαγέψει οποιαδήποτε εποχή και αν το επισκεφτείς. Η αυθεντική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική τους αναδεικνύει τις Μηλιές σε «ορόσημο» του Πηλίου. Χαρακτηριστικό σημείο αποτελεί η κεντρική πλατεία που την άνοιξη και το καλοκαίρι θα τη δεις να ξεπροβάλει κάτω από τα μεγάλα πλατάνια, το φθινόπωρο καλυμμένη από τα πεσμένα φύλλα των δέντρων και το χειμώνα ολόλευκη από τα χιόνια. Γύρω από την πλατεία βρίσκονται συγκεντρωμένα σχεδόν όλα τα μαγαζιά του χωριού: παραδοσιακές ταβέρνες, γραφικά καφενεδάκια, μικρά μαγαζιά με σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης και εμπορικά καταστήματα. Τα αρχοντικά του χωριού που έχουν μετατραπεί σε ξενώνες, θα σου προσφέρουν μια ιδιαίτερη εμπειρία διαμονής. Τα αξιοθέατα του χωριού είναι πολλά και θα χρειαστεί να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να τα επισκεφτείς όλα.
Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Η χρονολογία κατασκευής της δεν είναι γνωστή, γνωρίζουμε όμως ότι ανακαινίστηκε το 1741. Στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα εκείνης της εποχής, η εκκλησία κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό της να μην προδίδει τον πραγματικό σκοπό του κτιρίου. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν σύμβολα ή άλλα δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής ούτε καμπαναριό, η εκκλησία στο εσωτερικό της είναι γεμάτη εκπληκτικές αγιογραφίες και ξυλόγλυπτα. Είναι επίσης γνωστή για την εξαιρετική ακουστική της.
Απέναντι από την εκκλησία βρίσκεται η βιβλιοθήκη των Μηλεών, η οποία διαθέτει μια πλούσια συλλογή με περισσότερα από 3500 βιβλία και σπάνια έγγραφα, ιστορικά κειμήλια, ντοκουμέντα της Ελληνικής Επανάστασης και εποπτικά όργανα της Σχολής Μηλεών. Περίοπτη θέση κατέχει το καταστατικό της ίδρυσης της Σχολής Μηλέων, καθώς και η σημαία της επανάστασης που ύψωσε ο Άνθιμος Γαζής το 1821 και σήμανε την εξέγερση κατά του Τουρκικού ζυγού.
Σε πολύ κοντινή απόσταση, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1982 και στεγάζεται στο κτήριο του Δημαρχείου. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις μια λαογραφική συλλογή λαϊκής τέχνης. Επίσης, εκεί φυλάσσονται οι αυθεντικές αγιογραφίες του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, που κοσμούσαν το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας μέχρι πριν περίπου 20 χρόνια.
Από την κεντρική πλατεία περνούν πλακόστρωτα μονοπάτια που τη συνδέουν με όλες τις γειτονιές του χωριού και προσφέρονται για μοναδικούς περιπάτους. Ακολουθώντας το ανηφορικό καλντερίμι δίπλα από την Βιβλιοθήκη, θα συναντήσεις το ναό του Αγίου Νικολάου με τη μαγευτική θέα προς το χωριό, το δυτικό Πήλιο και τον Παγασητικό κόλπο. Στην πάνω μεριά της πλατείας ξεκινά ένα καλντερίμι, που στη συνέχεια μετατρέπεται σε μονοπάτι και φτάνει ως την Τσαγγαράδα, ενώ το καλντερίμι στο κάτω μέρος της σε οδηγεί στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού και στην συνέχεια στα Καλά Νερά.
Πολλά είναι και τα ξωκλήσια που περιβάλλουν το χωριό, με πιο γνωστά της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω, του Αγίου Χαραλάμπους και της Αγίας Παρασκευής. Αν σε κάποια από τις διαδρομές διψάσεις, θα δροσιστείς στις παραδοσιακές βρύσες που βρίσκονται διάσπαρτες στο χωριό.
Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς είναι η κατάφυτη περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού των Μηλεών, όπου τερματίζει το τρενάκι του Πηλίου. Ο θρυλικός «Μουτζούρης» από το 1903 συνέδεε τις Μηλιές με το Βόλο διανύοντας τον ιστορικό σιδηρόδρομο που κατασκευάστηκε από τον ιταλό μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κίρικο. Πλέον, το τρενάκι ξεκινά από τα Άνω Λεχώνια με προορισμό τις Μηλιές από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Η διαδρομή μέσα στην πηλιορείτικη φύση και με θέα στον Παγασητικό, πάνω σε μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο σίγουρα θα σε μαγέψει.
Επίσης, στην περιοχή του Σταθμού θα συναντήσεις ένα παραδοσιακό ξενώνα, τα ερείπια του μεγάλου παλιού μύλου, αλλά και το μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς το 1943. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται η εντυπωσιακή μεταλλική γέφυρα Ντε Κίρικο, που ενώνει δύο πλαγιές του βουνού με εκπληκτική θέα μέχρι τη θάλασσα.
Τέλος, το καλοκαίρι στο χωριό διοργανώνονται τοπικές γιορτές και εκδηλώσεις. Τα «Φιλιππίδεια» είναι μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος στη μνήμη του Μηλιώτη δασκάλου του γένους Δανιήλ Φιλιππίδη. Επίσης, μεταξύ 25 και 27 Ιουλίου κάθε χρόνο γίνεται το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής. Στα μέσα Αυγούστου στη «Μηλιώτικη Βραδιά» θα απολαύσεις παραδοσιακή μουσική, χορούς και τραγούδια, ενώ στο τέλος του Αυγούστου το χωριό σφύζει από κόσμο λόγω της «Γιορτής του αχλαδιού».