Αργαλαστή
Η Αργαλαστή, που απέχει 40 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου, είναι ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι και έδρα του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Το χωριό είναι χτισμένο σε ένα εύφορο οροπέδιο σε υψόμετρο 250 μέτρων και περιβάλλεται από ελαιώνες και άγρια δάση. Η ονομασία του χωριού φαίνεται να προέρχεται από τις λέξεις «αργά» και «ελαύνω» καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, από εδώ πέρασε η Αργώ του Ιάσονα στο δρόμο της για την Κολχίδα. Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από την παράφραση της τουρκικής λέξης «ραστ», που σημαίνει συγχώρεση.
Το χωριό ιδρύθηκε το 15ο αιώνα από νομάδες κτηνοτρόφους της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της υπόλοιπης Θεσσαλίας που εγκατέλειψαν τα χωριά τους για να γλιτώσουν από τους Τούρκους. Βρίσκοντας στην περιοχή ένα θαυμάσιο βοσκότοπο για τα κοπάδια τους, αποφάσισαν να εγκατασταθούν. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ξεκίνησε η καλλιέργεια δημητριακών, σιταριού και κριθαριού και ακολούθησαν οι ελιές, τα αμπέλια και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Η μεγάλη παραγωγή πολλών αγροτικών προϊόντων είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική άνθηση της περιοχής. Όμως, η οικονομική αλλά και πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού σταμάτησε το 1821, καθώς το χωριό κάηκε από τους Τούρκους γιατί οι κάτοικοι όχι μόνο δεν «προσκύνησαν», αλλά συμμετείχαν ενεργά στην Επανάσταση.
Σήμερα η Αργαλαστή αποτελεί σημείο αναφοράς του Νοτίου Πηλίου. Είναι ένα τουριστικό κέντρο που θα σε εντυπωσιάσει με τα παραδοσιακά αρχοντικά, τα ιστορικά κτήρια και τις εκκλησίες, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα τοξωτά γεφύρια. Σήμα - κατατεθέν του χωριού αποτελεί το μαρμάρινο νεοκλασικό καμπαναριό - ρολόι της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Πρόκειται για ένα πολύ επιβλητικό αξιοθέατο, ύψους 45 μέτρων που κατασκευάστηκε το 1913 και έχει δύο ρώσικες καμπάνες και ένα ελβετικό ρολόι.
Συνεχίζοντας λίγο πιο κάτω, θα φτάσεις στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού. Στη σκιά των τεράστιων πλατάνων της θα απολαύσεις το καφεδάκι σου, αλλά και παραδοσιακές γεύσεις που συνοδεύονται από ντόπιο τσίπουρο και κρασί. Στους γύρω δρόμους λειτουργούν επίσης όμορφοι παραδοσιακοί ξενώνες, μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπια κουζίνα, καφέ και μπαρ. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική δε λείπει από το χωριό. Ανάμεσα στα σύγχρονα κτήρια θα δεις να ξεπροβάλλουν παραδοσιακοί οικισμοί, λιθόστρωτα καλντερίμια και νεοκλασικά αρχοντικά.
Κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού θα συναντήσεις ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής, το Παλιό Παρθεναγωγείο που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, διευθυντής του Παρθεναγωγείου ήταν ο διάσημος Έλληνας ποιητής και φιλόλογος Κώστας Βάρναλης. Το κτήριο ανακαινίστηκε το 2002 και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων.
Αξίζει ακόμα να δεις τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια που υπάρχουν στην περιοχή, όπως το γεφύρι στο Κατσιλοχώρι στην είσοδο του χωριού, αλλά και τις λιθόκτιστες κρήνες με πιο γνωστές τη βρύση του Αϊ Γιάννη και τη βρύση Κοένη.
Η μονή Πάου ή αλλιώς το παλιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από την Αργαλαστή, είναι ένα σημαντικό μνημείο της περιοχής που πρέπει να επισκεφτείς. Στο εσωτερικό του θα θαυμάσεις τις εξαιρετικές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες και από το προαύλιο του θα απολαύσεις την πανοραμική θέα προς τον Παγασητικό Κόλπο και το χωριό της Αργαλαστής. Συνεχίζοντας το δρόμο προς τη θάλασσα, θα φτάσεις στη γραφική παραλία της Μικρής Πάου.
Αν επισκεφτείς την περιοχή το καλοκαίρι, η Αργαλαστή μπορεί να γίνει το ορμητήριό σου για να εξερευνήσεις τα παράλια του Παγασητικού, αλλά και του Αιγαίου. Οι επιλογές σου είναι πολλές και σίγουρα θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες σου. Στην πλευρά του Παγασητικού έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στις αμμουδερές παραλίες του Λεφόκαστρου, στους όμορφους κολπίσκους του Χόρτου, στη Μεγάλη και τη Μικρή Πάου, στην παραλία Μπελιάν και στον Κάλαμο. Στην πλευρά του Αιγαίου μη χάσεις την ευκαιρία να απολαύσεις τον ήλιο και τη θάλασσα στην τεράστια ακρογιαλιά των Ποτιστικών αλλά και της Πάλτσης και να κολυμπήσεις στα βαθυγάλανα νερά της Μελανής.