Άγιος Γεώργιος Νηλείας
Χτισμένο ανάμεσα σε δύο ράχες με υπέροχη θέα στον Παγασητικό κόλπο, κάτω από την κορυφή του Πηλίου, Εύζωνα ή Σχιτζουράβλι βρίσκεται ένα από τα γραφικότερα χωριά του Πηλίου, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας. Πρόκειται για ένα παλιό κεφαλοχώρι μόλις 20 χλμ. ανατολικά του Βόλου, σε υψόμετρο 700 μ. και σε αμφιθεατρική θέση με θέα τον Παγασητικό κόλπο, που παρά την ομορφιά του και την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά δεν έχει τραβήξει ακόμα την προσοχή των πολλών και έχει διατηρήσει αναλλοίωτα τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά.
Απαρτίζεται από πέντε οικισμούς: τον Άγιο Γεώργιο, τα Δύο Ρέματα, την Αγία Τριάδα, την Άνω Γατζέα και την Κάτω Γατζέα. Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό κτίστηκε περί τον 15ο αι. από δύο βοσκούς που βρήκαν σε έναν θάμνο μία εικόνα του Αγίου, έχτισαν προς τιμήν του τον ομώνυμο ναό γύρω από τον οποίον και δημιουργήθηκε ο οικισμός.
Ο Άγιος Γεώργιος υπήρξε γενέτειρα του νεομάρτυρα Σταματίου που μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1680, των ζωγράφων Γιάννη Πούλακα (1863-1942) και Χρυσούλας Ζώγια (1914-1992) αλλά και του γλύπτη Νικόλα (1909-1990) ο οποίος χάρισε μεγάλο αριθμό έργων του στην Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου και μεγάλο χρηματικό ποσό, ώστε σήμερα λειτουργεί το Δημοτικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα. Αξίζει να δείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που έκτισε ο μάστορας Δήμος Ζαπανιώτης ή Ζηπανιώτης το 1795 και συνιστά ένα από τα ωραιότερα δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 18ου αι. αλλά και το υπαίθριο θέατρο «Αλώνι» που ιδρύθηκε το 1995. Εάν βρεθείτε στο χωριό καλοκαίρι θα έχετε την χαρά να παρακολουθήσετε αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες. Ένα ακόμη γνωστό αξιοθέατο του χωριού είναι η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, μία από τις μεγαλύτερες γυναικείες μονές στην Ελλάδα με πλούσια δραστηριότητα και δικό της ραδιοφωνικό σταθμό.
Μη διστάσετε να σεργιανίσετε κάτω από τις οξιές και τα πλατάνια πηγαίνοντας προς τις πηγές και τις κρήνες, το ξωκλήσι του Αϊ - Λια και τα παλιά μοναστήρια της «Μέγας Σωτήρας» και της Αγίας Τριάδας, να δείτε τα αρχοντικά των εμπόρων με τα νεοκλασικά τους στοιχεία, τα παραδοσιακά πηλιορείτικα πυργόσπιτα και τα πέτρινα αγροτόσπιτα, το παλιό Σχολαρχείο και τη Βιβλιοθήκη που αναστηλώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σε αντίθεση με άλλα χωριά του Πηλίου τα παλαιότερα σπίτια του Αγίου Γεωργίου είναι του ύστερου 19ου αι. γιατί το 1822 ο Δράμαλης κατέπνιξε την επανάσταση των κατοίκων. Ωστόσο τα σπίτια δε στερούνται το παραμικρό από ομορφιά καθώς περιτριγυριζόνται από πλατανιές, μηλιές, καστανιές, καρυδιές, αχλαδιές και κερασιές.
Στον Άγιο Γεώργιο μπορείτε να μείνετε σε ένα από τα πολλά καταλύματα που κατατίθενται, όπως οι εξαίρετοι παραδοσιακοί ξενώνες που θα σας προσφέρουν χαλάρωση και άνεση. Κι αφού χαλαρώσετε αρκετά από την διαμονή σας και χορτάσετε περιπάτους δοκιμάστε τις σπεσιαλιτέ που προσφέρουν οι ταβέρνες του χωριού, όπως μελιτζάνες φούρνου με φέτα, κεφτέδες, γαλοτύρι, σπετζοφάι, σαλάτα πατάτας και μανιταριών, μανιτάρια φρικασέ, σαγανάκι, μοσχαράκι στο πήλινο και χοιρινή τηγανιά που θα συνοδεύσετε φυσικά με τοπικό κρασί ή τσίπουρο. Τέλος για να γλυκάνετε τον ουρανίσκο σας δοκιμάστε τα υπέροχα σπιτικά γλυκά του κουταλιού και του ταψιού. Τι περιμένετε λοιπόν; Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας!